17.1 Üretim Reçetesi Nasıl Oluşturulur?

1. Üretimde kullanılacak hammaddeler (örneğin: gömlek, mavi ip, düğme vb.) sistemde stok olarak tanımlanmış olmalıdır. Eğer henüz tanımlı değilse, Stok Kartları ekranından stok girişlerini yapmalısınız.

2. Üretim Modülüne Giriş
    Üretim > Üretim Reçetesi modülüne giriş yapın.

3. Yeni Reçete Oluşturma
    Sol üst kısımda yer alan Ekle (+) butonuna tıklayın. Açılan pencereden “Yeni Üretim Reçetesi” seçimini yapın.
    Reçete Ana Mamulü kısmında, üretilecek olan ana ürünü seçin.

4. Operasyon Listesi Tanımı
    Ekle (+) butonuna basarak operasyon listesi seçimi yapın.
    Eğer önceden tanımlı operasyon yoksa, sol kısımdaki Ekle (+) butonunu kullanarak yeni bir operasyon oluşturabilirsiniz.

1. Varsayılan İstasyon Tanımı
    Operasyon penceresindeki ... butonuna tıklayın ve Ekle seçeneğini kullanarak yeni bir istasyon tanımı yapın.

2. Kaynak (Makine) Tanımı
    Kullanılabilir Kaynak alanında, operasyonda kullanılacak makineleri belirleyin.
    Yeni kaynak eklemek için açılan pencereden Yeni Değer Ekle seçeneğini kullanın.

Kaynak maliyeti tanımlamak için sağ kısımdaki + simgesine tıklayın.
Açılan pencerede gerekli alanları doldurarak kaydedin.

1. Operasyon Bilgilerini Kaydetme
    Varsayılan Kaynak, Kullanılabilir Kaynak ve Operasyon Maliyeti gibi gerekli alanları doldurduktan sonra kaydedin.

2. Operasyonu Reçeteye Ekleme
    Üretim reçetesine geri dönün ve tekrar Ekle (+) butonuna tıklayarak oluşturduğunuz operasyonu Operasyon Listesi üzerinden seçin.

3. Maliyet Bilgilerini Görüntüleme
    Sol kısımda yer alan reçete bilgilerinden hesaplanan maliyet, toplam maliyet, kar oranı gibi detayları görebilirsiniz.

4. Sarf Malzemesi Seçimi
    Alt kısımdaki Sarf Malzemeleri bölümüne geçin ve Ekle (+) butonuna basarak üretimde kullanılacak sarf malzemelerini ekleyin.
    Seçimi yaptıktan sonra kaydedin.

5. Hızlı Üretim Başlatma
    Üst kısımda yer alan “Hızlı Üretim Gerçekleştir” seçeneğine tıklayın.

6. Üretim Miktarı ve Envanter Kontrolü
    Üretilecek miktarı belirleyin, ardından Envanter Kontrolü Yap butonuna tıklayın.

7. Üretim Onayı
    Açılan üretim ekranında gerekli alanları doldurun. Sağ üstte yer alan çark simgesine tıklayarak üretimi başlatın.

8. Üretim Onay Sorusu
    Sistem size “Üretim Başlıyor, İşleme Devam Edilsin mi?” sorusunu yöneltecektir.
    Tik (✓) simgesine tıklayarak onaylayın.

9. Belgeler ve Sonuç
    Üretim tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi oluşan belgeleri, kullanılan sarf malzemelerini ve elde edilen ürünleri sistemde görüntüleyebilirsiniz.